Cursul LEU/EURO de vineri

Cursul LEU/EURO de vineri
Publicat: 24/01/2014, 13:42
Actualizat: 20/03/2019, 21:06

Cursul de referință anunțat de Banca Națională a României (BNR) a scăzut nesemnificativ vineri, de la 4,5281 lei/euro la 4,5280 lei/euro, într-o piață unde cotațiile au fluctuat în jurul nivelului de 4,53 lei/euro pentru a zecea ședință consecutiv, scrie Mediafax.

În ultimele trei zile, cursul de referință leu/euro a scăzut cu aproape un ban (0,22%), de la 4,5379 lei/euro în ședința de marți.

Leul a continuat să se întărească vizibil vineri în raport cu dolarul american, pentru a treia zi consecutiv, și rata de schimb a coborât cu 1,09 bani (0,33%), de la 3,3218 lei/dolar la 3,3109 lei/dolar.

Cursul de referință anunțat vineri este cu 4,05 bani (1,21%) sub nivelul de marți, când paritatea leu/dolar a atins cel mai ridicat nivel anunțat de BNR în ultimele patru luni, de 3,3514 lei/dolar.

Pe de altă parte, rata de referință leu/franc elvețian a urcat vineri cu 1,88 bani (0,6%), de la 3,6760 unități la 3,6948 unități, și a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni. O rată de schimb mai ridicată decât cea de vineri a fost anuțată pe 7 iunie, când francul a fost cotat la 3,7052 lei.

Ratele de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

În urmă cu două săptămâni, cursul de schimb leu/euro a urcat pe piața interbancară de la 4,5 lei/euro până aproape de 4,55 lei/euro, în urma deciziilor BNR de a reduce rata dobânzii de politică monetară și ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei și valută, precum și a unor declarații ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu că moneda națională ar trebui să scadă în urma deciziilor băncii centrale.

Totuși, paritatea a fost peste 4,54 lei/euro doar pe 10 ianuarie, iar în următoarele ședințe a fluctuat în jurul nivelului de 4,53 lei/euro.

La deschiderea ședinței de vineri, euro a fost cotat la 4,5300 – 4,5350 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de joi din jurul orei 16:30, de 4,5300 – 4,5310 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a continuat să fluctueze ușor în jurul nivelului de 4,53 lei/euro.

Astfel, cel mai ridicat nivel tranzacționat în prima parte a ședinței a fost de 4,5350 lei/euro, iar minimul a fost de 4,5280 lei/euro.

Cu puțin înaintea orei 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,5301 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de la închiderea de joi.

„Lipsit de direcție, leul a persistat în intervale reduse în jurul a 4,53/euro pe volume în scădere în această săptămână. Ne așteptăm în continuare ca o ieșire din acest climat să se întâmple cu leul apreciindu-se, întrucât pariurile împotriva monedei locale par a fi fost în mare măsură descurajate de presupusele acțiuni BNR”, afirmă analiștii ING Bank, într-o notă transmisă vineri dimineață.

Dobânzile afișate vineri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut la 0,78% – 1,28% pe an, după ce joi au fost de 0,46% – 0,96% pe an. Acestea sunt în continuare mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt ușor peste dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 0,75% pe an.

„Ratele ON (la o zi – n.r.) sunt tranzacționate ușor peste nivelul facilității de depozit în această dimineață, înregistrând cel mai scăzut nivel de debut pentru o perioadă de menținere a rezervelor. Reținem o perspectivă pozitivă asupra spațiului de lichiditate, iar licitația de titluri de stat la un an de ieri (când Finanțele au atras 1 miliard de lei, la costuri de finanțare în scădere – n.r.) sugerează că și piața are aceleași așteptări ca noi”, mai spun analiștii ING Bank.

Pe de altă parte, dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadență la o săptămână au scăzut foarte ușor, la 0,86% – 1,36% pe an, de la 0,89% – 1,39% pe an în ședința precedentă.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut de la 1,97% pe an la 1,94% pe an.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang